Maakt het economisch uit of je de premie of de uitkering belast?

Nieuws
07-11-2024
Christel Janssen
Achmea
In Nederland betaal je geen belasting over de ingelegde pensioenpremies. Pas als je een pensioenuitkering krijgt, betaal je daarover belasting. De overheid zou ook ervoor kunnen kiezen om de pensioenpremies te belasten. Christel Janssen, actuarieel adviseur, onderzocht de Nederlandse economie onder deze 2 pensioenbelastingsystemen in haar masterscriptie.

Ze won er de Netspar Thesis award mee. Het blijkt dat het Nederlandse bruto nationaal product hoger is wanneer we de pensioenpremies belasten in plaats van de pensioenuitkeringen, omdat mensen meer gaan werken. Hoe zit dit?

3 mogelijke momenten om belasting te heffen

Wereldwijd worden verschillende methoden van pensioenbelasting toegepast. Pensioensparen omvat 3 belangrijke transacties, elk met de mogelijkheid voor belastingheffing: (i) bij het sparen van een deel van het inkomen, (ii) wanneer de pensioenpremies en vermogenswinsten accumuleren, en (iii) bij het ontvangen van pensioenuitkeringen. Een drietal letters beschrijft het pensioenbelastingsysteem. In Nederland worden bij de eerste en tweede pijler de eerste twee momenten van belastingheffing vrijgesteld (E), terwijl het derde moment belast wordt (T). Met de zogenaamde “omkeerregel” wordt de belastingheffing uitgesteld tot het moment van uitkeren van het pensioen. Hiermee kent Nederland een EET-systeem, hierna het belaste uitkering systeem genoemd. Wanneer de overheid de pensioenpremies belast en de laatste twee momenten van belasting vrijstelt, wordt dit een TEE-systeem genoemd (hierna het belaste premie systeem).

[....]

Lees verder op: achmeapensioenservices.nl